Skip to main content
Nature

Varbergsmorgon

By June 29, 2016July 19th, 2016No Comments

A couple of pictures from this morning. Text only in swedish this time.

Väderprognosen skvallrade om att det kanske inte skulle bli några ljumma sommarnätter på ett tag gick jag upp innan tuppen och styrde kosan mot Varbergs inland med kameran i högsta hugg. Redan i höjd med världsarvet Grimetonmasterna blev det stopp där en gulsparv satt och höll låda på en stenhög.

_DSC6364-4724_mikaeljohansson.com

Därefter stannade jag till vid nattskärrornas dal och bjöds både på nattskärra och hoande kattuggla.

_DSC6389-4749_mikaeljohansson.com

Det blev bara en miljöbild innan jag fortsatte inåt för att försöka hinna med några bilder jag hade tänkt ut i förväg. Det blev dock ett nytt snabbstopp när en råbock dök upp i en daggstänkt åker.

_DSC6406-4766

Efter en liten promenad möttes jag av några tranor som inte brydde sig nämnvärt om mig och jag kunde dra av några rutor i det svaga ljuset innan jag kom fram till sjön och soluppgången.

_DSC6489-4849

Väl här kom jag på att det saknades objektiv för landskapsplåtning så det fick bli en mobilbild för att föreviga den härliga morgonen. I vassen simmade det sutare på grunt vatten och tranorna trumpetade friskt när solen väl nådde deras tillhåll. Även här hoade en kattuggla och tillsammans med en sländkläckning avnjöt jag morgonens första kaffe. Sedan bar det av mot ett annat vattenhål.

bild_mikaeljohansson.com

Här hade solen inte kommit åt än och det stolta sångsvansparet stod i skarp kontrast mot det mörka vattnet. Hela fem ungar hade de att hålla ordning på!

_DSC6674-5034
När jag hade spanat klart på svanfamiljen fanns det fortfarande kvar en del dimma och ett jakttorn fick finna sig i att bli förevigat.

_DSC6608-4968
Runt en krök stod plötsligt en rå-get och mumsade på sin frukost. Det fick bli några snabba bilder, men det bekom henne inte.

_DSC6709-5069

Efter ytterligare en bit skymtade jag vad jag på håll trodde vara en förrymd kossa. Det visade sig vara en Hälga! Hon tyckte heller inte att den där gubben i det mobila gömslet var något att hänga upp sig på, men efter en stund började hon fnysa och vädra. Trots att jag hade duschat i påskas blev jag förnärmad och lämnade platsen…

_DSC6775-5135

_DSC6699-5059

_DSC6691-5051

Nu var jag mer än nöjd, men det hann även bli en ormvråksfamilj, en drös med hackspettar samt en brun kärrhök och buskskvättor på hemvägen. Detta bara på ett par timmar och några få mil från centrum. Varberg är fantastiskt!

Mikael Johansson

Author Mikael Johansson

More posts by Mikael Johansson

Leave a Reply